Eindverslag VWO-6

Persoonlijke gegevens

Naam: Suzanne Vonk

Datum: 21 januari 2018

Klas: V6C

Kunstmentor V4C: GRC

Kunstmentor V5C: PLP / WGR

Kunstmentor V6C: VGJ

Link naar mijn website: http://www.suzannevonk.jouwweb.nl

 

Modules uit VWO-4

Module 1: Mode & Kunst

 

Wat heb je in deze module gedaan?

In deze module hebben we gekeken naar haute couture. We hebben gekeken naar wat er toen te zien was op de catwalk en waar je haute couture nog meer in terug kan zien. Belangrijk was de grens tussen haute couture en (hedendaagse) mode. Wanneer is iets geschikt om in het dagelijks leven te dragen en wanneer is het ontwerp eerder een kunstwerk dan een kledingstuk? Met die vragen in ons achterhoofd hebben we verschillende ontwerpen en shows bekeken.

 

Waar ben je in deze module naar toe geweest op excursie? 

In de module zijn we naar het toneelstuk ´De Vossenjacht´ geweest. Dit was een toneelstuk dat werd gespeeld door studenten van de opleiding docent muziek van Codarts, het conservatorium in Rotterdam. Het ging over een groep jongeren die op kamp gingen. De sfeer op het kamp was helaas niet goed en er werden mensen buitengesloten die er volgens de anderen niet bij hoorden. Uiteindelijk verdween er een jongere en was iedereen in paniek.

 

Wat heb je in deze module geleerd? 

In deze module heb ik geleerd om op een andere manier naar kleding te kijken. Als je bij kleding vooral aan winkels zoals de H&M en de ZARA denkt mis je toch een hoop binnen de fashionwereld. Er is gebleken dat kleding niet altijd praktisch en alledaags hoeft te zijn. Kunst binnen de fashionwereld is echt een vak apart en er worden de meest bijzondere en opvallende kunstwerken gemaakt.

 

Wat heeft je verrast? 

Het heeft me verrast dat kleding ook op een hele andere manier gezien kan worden. Als wij zelf kleding kopen letten we altijd op het seizoen, het model en of het wel overal bij past. Dat is iets waar veel modeontwerpers lak aan hebben. Met de meest bijzondere creaties proberen ze van elke show een spektakel te maken. 

 

 

Module 2: Muziek

 

Wat heb je in deze module gedaan?

In deze module hebben we ons verdiept in verschillende muziekgenres. We hebben gekeken naar de Top-2000. We moesten ook zelf een nummer coveren uit de Top-2000. Ik heb toen samen met een aantal mensen het nummer Thinking Out Loud van Ed Sheeran gecoverd. Ook hebben we met de hele groep een aantal nummers beluisterd en hebben we hier vragen over gemaakt.

 

Waar ben je in deze module naar toe geweest op excursie?

In deze module zijn we naar een concert van de 3J´s geweest in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam. Ik vond het concert zelf niet heel leuk omdat hun muziek niet echt mijn smaak is. Wel vond ik ze live erg goed en zat er een duidelijk verhaal in de show. Het nummer zeven stond centraal en dat kwam in allerlei dingen terug.

 

Wat heb je in deze module geleerd?

Ik heb geleerd om me meer te interesseren voor andere muziekstijlen. Het liefst luister ik muziek die ik zelf leuk vind en dan denk je eigenlijk niet meer aan andere genres. We moesten ons openstellen voor iets nieuws en ik denk dat dat altijd goed is voor je ontwikkeling en wie weet vindt je wel een muziekgenre dat je nooit luisterde maar wat je toch heel erg aanspreekt. 

 

Wat heeft je verrast?

Het verraste me dat ik eigenlijk heel erg vasthield aan mijn eigen smaak en dat ik eigenlijk liever geen nieuwe dingen probeerde. Ik heb dat zeker geleerd binnen deze module omdat we nu wel moesten. Soms moet je een nummer een aantal keer luisteren voordat je weet of het wel of niet bij jou past. Ik heb al snel de neiging om na 20 seconden te zeggen dat het mijn smaak niet is maar soms moet je een nummer gewoon een kans geven en wie weet vindt je het toch best leuk.

 

 

Module 3: Oud Grieks theater

Wat heb je in deze module gedaan?

Binnen deze module hadden we eigenlijk een nieuwe manier van CKV-lessen. De vorige modules waren we vooral zelf aan het werk geweest en nu kregen we weer klassikaal les. Meneer Wagenmeester heeft ons les gegeven over het Oud Grieks theater. Hij heeft verschillende mythes verteld en leerde ons meer over theater van toen. Ook was er aan het einde van de module een vrije opdracht. Je mocht een toneelstukje opvoeren of een schilderij maken etc.. Esther en ik hebben ervoor gekozen om een lied te schrijven over een Grieks toneelstuk.

 

Wat heb je in deze module geleerd?

In deze module hebben we geleerd over het Griekse theater en over Oedipus. Hij heeft verschillende aspecten van het Oude Griekse theater uitgelegd en ons meer geleerd over hoe het er toen aan toeging. Hij vertelde over wat voor soort stukken er toen geschreven en gespeeld werden en wat de verschillen zijn met het theater van nu.

 

Wat heeft je verrast?

Het verraste me dat het theater er toen zo anders uitzag dan het theater nu. Natuurlijk zijn er dingen veranderd en dat had ik ook wel verwacht maar je ziet nu bijna nooit meer toneelspelers met constant een masker voor en er zijn nu veel meer vormen van kunst bijgekomen zoals dans en zang.

 

Module 4: Surrealisme

 

Wat heb je in deze module gedaan?

In deze module hebben we geleerd over de kunststroming surrealisme. We hebben lessen gekregen over verschillende surrealistische kunstwerken en kunstenaars. We hebben ons eerst eens verdiept in het onderwerp voordat we er zelf mee aan de slag gingen. Na de verdieping kregen we de opdracht om op internet te gaan zoeken naar een surrealistische kunstenaar die je aansprak. Geïnspireerd door de kunstenaar moest je dan zelf een surrealistisch kunstwerk gaan maken. Ik had me laten inspireren door een werk van Salvador Dali. Meer over mijn kunstwerk kunt u vinden onder het kopje: Surrealisme.

 

Waar ben je in deze module naar toe geweest op excursie?

We zijn op excursie geweest naar het museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. We kregen daar een rondleiding langs allerlei surrealistische kunstwerken. Onze rondleidster vertelde bij elk werk wat er weergegeven was. We moesten vervolgens zelf bedenken wat we dachten dat het voor moest stellen. Daarna vertelde zij hoe de kunstenaar het bedoeld had en dat was vaak anders dan wij dachten. Het mooie daarvan is natuurlijk dat iedereen kunst op een andere manier interpreteert. 

 

Wat heb je in deze module geleerd?

Het idee dat de kunst onbegrijpelijk moet zijn lijkt het heel makkelijk te maken voor de kunstenaar. Veel mensen denken dan ook dat de kunstenaars maar wat doen want het hoeft toch niet logisch te zijn. Ik heb geleerd dat dat niet de bedoeling is van het Surrealisme. Er moet wel degelijk een betekenis achter het kunstwerk zitten 

 

Wat heeft je verrast?

Het verraste me dat er vaak een vrij logische betekenis achter een vrij ingewikkeld schilderij zit. Op het eerste gezicht snapte ik meestal niks van het schilderij en had ik geen idee wat de betekenis zou zijn. Zodra ik daarachter kwam was het inderdaad best logisch. Als een schilderij op het eerste gezicht nergens op lijkt zal ik voortaan toch wat beter kijken want vaak is de betekenis logischer dan je denkt.

 

 

Module 5: Mattheüs Passion

 

Wat heb je in deze module gedaan?

In deze module hebben we geleerd over het stuk de Mattheüs Passion. Meneer Wagenmeester heeft samen met ons het stuk doorgenomen een ons ook steeds fragmenten laten luisteren waar hij dan vervolgens iets over uitlegde. 

 

Waar ben je in deze module naar toe geweest op excursie?

De excursie binnen deze module was dat we naar een uitvoering van de Mattheüs Passion gingen luisteren in de Laurenskerk. Ik kon hier zelf helaas niet bij zijn. Voor de mensen die er niet bij konden zijn was er de mogelijkheid om het stuk alsnog te luisteren op school. Daar moesten we twee lesuren naar het stuk luisteren en kregen we toch een goede indruk van het muziekstuk. 

 

Wat heb je in deze module geleerd?

Dat ik het wel bijzonder vond dat er zoveel mensen meewerken aan zo´n uitvoering. Klassieke muziek is daarentegen niet echt mijn ding en ik vond dit dan ook niet de leukste module die we hebben gehad. Wel is het mooi om te zien hoe gepassioneerd die mensen dat stuk spelen dat maakte het voor mij wel een stukje aangenamer om naar te kijken. 

 

Wat heeft je verrast?

Eigenlijk niet zo heel veel. Toen ik hoorde over deze module had ik al wel verwacht dat dit niet mijn ding zou zijn. Wel heb ik geprobeerd om er neutraal in te gaan en wie weet zou het me wel verrassen. Dat heeft het helaas niet gedaan. Maar ik denk juist dat dat het mooie is van muziek. Iedereen heeft een andere smaak en als dit andere mensen wel kan raken kan ik dat alleen maar waarderen. 

 

 

Module 6: Spotlight (Creatieve maakprocessen)

 

Wat heb je in deze module gedaan?

In deze module moesten we in groepjes op zoek gaan naar een kunstenaar en we moesten haar/hem ook interviewen. Mijn groepje en ik hebben ervoor gekozen om mevrouw van Eijsden te interviewen. Zij heeft een tijd les gegeven op onze school en in de brugklas heb ik nog de les K&C van haar gekregen. We vroegen haar naar haar manier van werken en waar haar liefde voor kunst vandaan komt.

 

Wat heb je in deze module geleerd?

Ik heb geleerd dat er eigenlijk een heel stappenplan is waaraan kunstenaars zich (kunnen) houden. Niet iedere kunstenaar doet dit ook daadwerkelijk. Bij veel kunstenaars is het een creatief proces en gaan ze vaak direct te werk zonder dat ze eerst een plan hebben gemaakt.

 

Wat heeft je verrast?

Het verraste me wel dat er dus een heel plan is waar kunstenaars zich aan kunnen houden. Wel denk ik dat kunstenaars vaker op gevoel werken en ze niet stap voor stap een kunstwerk uitdenken. Ik vind dit persoonlijk boeiender dan wanneer er netjes volgens een plan wordt gewerkt.

 

 

Vrije culturele activiteiten

VCA1: Dunkirk

Kunstdiscipline(s):  Film

Titel: Dunkirk

Waardering: 8/10, ik vond dit persoonlijk een hele indrukwekkende film en geschiedenisverhalen maken bij mij veel meer indruk wanneer in het zie dan wanneer ik er alleen over lees.

 

VCA2: Holocaustmonument in Berlijn

Kunstdiscipline(s): Architectuur, Beeldend

Titel: Holocaust-Mahnmal in Berlin

Waardering: 7,5/10, dit immens grote monument heeft ontzettend veel indruk op mij gemaakt. De aantallen van overleden mensen dringen pas echt door wanneer het zo groots wordt weergegeven.

 

 

Welke VCA sprak jou het meeste aan en waarom? 

Allebei de culturele activiteiten zijn gerelateerd aan hetzelfde onderwerp: de Tweede Wereldoorlog. Ik vind het daarom lastig om tussen beiden te kiezen maar ik ga dan toch voor de film Dunkirk. Ik had deze film echt niet willen missen want hij heeft mij echt laten beseffen hoe heftig het geweest is in die tijd en hoe dankbaar we mogen zijn dat we nu in een vredig land leven.

 

Welke VCA sprak je het minste aan en waarom? 

Als ik dan moet kiezen ga ik voor het Holocaustmonument. Eigenlijk vond ik beide activiteiten even indrukwekkend maar ik zou dan deze als minste beoordelen omdat ik niet zoveel heb met beeldende kunst.

 

Kunstzinnige ontwikkeling 

Neem je kunstautobiografie erbij uit periode 1 van de vierde klas. Vergelijk je huidige verhouding ten aanzien van kunst met je houding aan het begin van de vierde klas en beantwoord vanuit die achtergrond de onderstaande vragen. 

 

Ik ben  2x naar de grote avond geweest en naar de theatervoorstelling 'De Vossenjacht'. Zelf ben ik verder niet naar een voorstelling of een concert geweest. Afgelopen jaar zijn we in Frankrijk in een kerk geweest. Dit was een heel mooi en hoog gebouw met veel glas in lood ramen. Ik heb op de basisschool in groep 7 en in groep 8 meegedaan aan de eindmusical. Daar had ik in totaal 5 rollen. Dit vond ik erg leuk om te doen. In de 3e klas heb ik akkoorden geleerd voor op de gitaar. Dit vond ik zo leuk dat ik het mezelf daarna verder heb aangeleerd. Ik speel nu dus gitaar en ben net begonnen met piano. Ik heb een half jaar op zangles gezeten. Zingen doe ik al mijn hele leven en dat vind ik ook het leukste om te doen. Ik vind het heel leuk om nu met muziek meer instrumenten te leren en mezelf daarin te ontwikkelen. Ik houd op dit moment het meest van popmuziek en film. Ik houd van muziek maken en luisteren en ook films vind ik leuk om te kijken. Ik zou graag meer willen weten van fotografie omdat het me heel leuk lijkt om technieken te leren om een zo mooi mogelijke foto te maken. 

 

Wat heb je over jezelf geleerd of ontdekt? Ben je bijvoorbeeld andere dingen gaan waarderen of is je smaak verandert?  Ik vind het erg leuk om terug te lezen hoe ik toen was en wat ik toen belangrijk vond. Hoewel ik erg verandert ben de laatste drie jaar herken ik mezelf hier nog wel in. Het eerste wat me opvalt is dat ik niet heel veel culturele dingen heb bezocht vroeger. Mijn ouders namen ons wel mee naar monumenten of belangrijke plekken maar we gingen niet vaak naar musea of het theater. Ik vind dat zelf niet erg omdat het me ook niet heel erg aanspreekt. Ik vind het leuk om te lezen dat ik toen ook al dol was op muziek en dat is ook zeker niet veranderd. Binnen muziek heb ik me zeker ontwikkeld en heb ik echt geleerd wat ik goed kan en dat je met meerdere mensen echt iets moois neer kan zetten. Ik lees hier terug dat ik graag meer instrumenten wilde leren. Dat is niet echt gebeurd. Wel heb ik beter gitaar leren spelen en ben ik blijven zingen. Ik heb ingezien dat je niet per se heel veel hoeft te kunnen maar dat het belangrijker is dat je weet waar je goed in bent en je daarmee mensen kunt raken en inspireren. De passie voor muziek is dus zeker gebleven en die is ook alleen maar groter geworden.

 

Welke kunstvormen zijn belangrijk voor de maatschappij? Of leuk, of onzinnig? Motiveer je mening.

Ik denk dat mooie gebouwen, muziek en monumenten heel belangrijk zijn voor de maatschappij. Wanneer er in een stad mooie gebouwen te vinden zijn maakt dat de stad een stuk interessanter en trekt het meer mensen aan. Ook monumenten binnen een stad of land zorgt voor binding tussen mensen. Wanneer wij een standbeeld neerzetten van Beatrix bindt dat ons omdat wij haar allemaal kennen en we haar werk heel erg gewaardeerd hebben. Dat soort personen of gebeurtenissen maken een land uniek en dat verschilt heel erg per land of cultuur.

Ook denk ik dat muziek iets is wat altijd belangrijk zal blijven. Mensen vinden elkaar via muziek en veel mensen kunnen er hun ei in kwijt en worden erdoor geraakt. Ik denk dat muziek altijd zal blijven leven binnen een maatschappij.

 

In hoeverre heeft het vak CKV tot nu toe je kijk op kunst en cultuur veranderd? Wat heb je eraan gehad? 

Het heeft me vooral heel veel verschillende kanten van kunst laten zien. Ik was zelf nooit naar het Boijmans of een concert van de 3J's gegaan. Het was misschien niet allemaal mijn smaak maar die ervaringen heb je nodig om zelf een goede mening te vormen over verschillende vormen van kunst. Wel heeft het bevestigd wat ik al had verwacht: muziek is mijn favoriete kunststroming.

Kunstzinnige blik 

Voeg hier een afbeelding toe die volgens jou gaat over schoonheid en lelijkheid en leg uit waarom je deze afbeelding bij deze begrippen vindt passen. 

 

Dit is een afbeelding uit de video: ´You Look Disgusting´ van een meisje dat het taboe rond make-up dragen, bespreekt. In het begin van de video (foto links) is ze te zien zonder make-up. Er komen dan duizenden reacties binnen over dat ze er vreselijk uitziet, het lijkt alsof ze haar gezicht nooit wast en dat ze beter binnen kan blijven. Dit raakte mij zo erg dat ik gelijk geboeid was en graag wilde weten waar ze heen wilde. Verderop in de video gaat ze zich opmaken. Ze smeert verschillende producten op om daarmee haar imperfecties te laten verdwijnen. Dan komen er weer reacties van mensen in beeld. Ze zeggen dat ze er geweldig uitziet, hoe knap ze wel niet is en dat ze er zelf graag ook zou uit zouden willen zien. Daardoor is de boodschap eigenlijk direct duidelijk: zonder make-up is ze lelijk en met make-up is ze prachtig. Met deze video wil ze mensen aan het denken zetten over de impact die hun reacties kunnen hebben. Make-up dragen is voor veel mensen nog steeds een beetje een ongemakkelijk onderwerp. Het liefst vertelt niemand hoeveel ze precies opsmeren in de ochtend en wil iedereen er zo natuurlijk mogelijk uit blijven zien. De maatschappij vraagt hierbij eigenlijk het onmogelijke van mensen. Zonder make-up zijn we niet knap genoeg maar zodra je het wel opsmeert ben je nep. Ik vond dit zelf een hele mooie video en ik zal hieronder de video linken zodat u hem ook kan kijken: https://www.youtube.com/watch?v=WWTRwj9t-vU

 

Voeg hier een afbeelding toe die volgens jou gaat over herkenning en vervreemding en leg uit waarom je deze afbeelding bij deze begrippen vindt passen.  

Dit is op het eerste gezicht een heel duidelijk beeld voor iedereen. Je herkent een gebouw, trappen, ramen en deuren. De meest dagelijkse voorwerpen voor mensen. Maar wanneer je goed gaat kijken naar deze afbeelding zie je dat het eigenlijk heel gek in elkaar ziet. Wat is eigenlijk de bovenkant? en waar gaan de trappen naartoe? Hoe langer je naar deze afbeelding kijkt, hoe duizeliger je wordt. Er lijken steeds meer dingen niet te kloppen terwijl je die op het eerste gezicht niet eens gezien had. Ik vind dit soort afbeeldingen altijd heel interessant omdat iedereen er ook weer iets anders in ziet. Het past volgens mij bij de begrippen herkenning en vervreemding omdat het op het eerste gezicht heel bekend lijkt maar het daarna eigenlijk steeds onbegrijpelijker wordt.

 

 

Voeg hier een afbeelding toe die volgens jou gaat over traditie en innovatie en leg uit waarom je deze afbeelding bij deze begrippen vindt passen. 

Dit lijkt op het eerste gezicht een gekke afbeelding en je denkt misschien dat het niks met kunst te maken heeft. Maar ik denk daar anders over. De mooiste gebouwen, kunstwerken en muziekstukken zijn vaak gemaakt door mensen die iets nieuws hebben geprobeerd. Je kan natuurlijk iets prachtigs maken wat al bestaat maar wanneer je iets nieuws probeert is het uniek en kenmerkend voor jouw kunststijl. De vis die uit de kom springt staat voor degene die eruit durft te springen en het risico neemt om eens wat nieuws te proberen. Het is prima om bij het oude te blijven en de groep te volgen maar wanneer je een risico neemt en je iets nieuws probeert is dat vaak veel bijzonderder en maakt het veel meer indruk. 

 

Evaluatie CKV 

We willen graag je mening over het vak CKV zoals dat op de GSR wordt vormgegeven. Dat wil zeggen over de modules die je hebt gevolgd, de docenten die de modules hebben gegeven, de begeleiding van je kunstmentor enzovoorts. Misschien heb je ook nog tips of aanbevelingen:

Ik heb het over het algemeen prima naar mijn zin gehad bij CKV. Ik koos voor dit vak omdat ik niks heb met kunstgeschiedenis en ik er niet aan moest denken dat ik 3 jaar lang het vak KV moest gaan volgen. Ik verwachtte dat ik bij CKV meer verschillende dingen te zien zou krijgen en dat we ook meer dingen gingen bezoeken. Uiteindelijk was het vak wel zoals ik had verwacht. We hebben verschillende culturele activiteiten gedaan en ik heb meer geleerd over verschillende kunststromingen. Wel zou ik als tip willen geven dat er gekeken moet worden naar de mogelijkheden wat excursies betreft. Die vond ik zelf namelijk vaak tegenvallen. Ik ben denk ik vier keer naar het Boijmans museum geweest (niet alleen met ckv maar in mijn gehele schooltijd) en dat is echt te vaak. Het zou interessanter zijn om eens wat anders te bezoeken. 

De begeleiding van de kunstmentor verschilde erg per docent. Ik vond het over het algemeen prima en had denk ik ook niet meer begeleiding nodig gehad. De modules waren niet allemaal mijn. Zo zou ik aanraden om de module over de Mattheüs Passion aan te passen want dit was wat mij betreft echt te lang en te saai. Dit is natuurlijk mijn mening maar ik hoorde deze geluiden van meerdere leerlingen dus misschien kan er iets anders voor in de plaats komen of kan er een andere manier van lesgeven voor worden bedacht. 

Maak jouw eigen website met JouwWeb